Extrusie profiel


Wat is een extrusie profiel? Een kunststof of plastic profiel die vervaardigd is door middel van het extrusie-proces. Dit proces noemt men ook wel extruderen.
Kunststof extrusie profielen zijn er in alle vormen en formaten. Een groot voordeel is dat de profielen direct in de juiste kleur kunnen worden vervaardigd. Zelfs glashelder of transparant is mogelijk. Daarnaast zijn ook alle oppervlaktestructuren mogelijk van mat, semi glans of hoog glans.

Vervaardigen van extrusie profielen

Extrusie van kunststofprofielen is een kunst en gaat als volgt. Via de hopper wordt granulaat of dryblend (poeder) naar de kern van de extruder geleid. In het hart van de extrusiemachine die verwarmd is, wordt het materiaal gekneed en opgewarmd. De kunststof korrels of poeder worden een egale pasta. Deze pasta wordt door middel van een of twee schroeven naar de voorzijde van de machine getransporteerd. Waar de warme pasta (melt) de extruder verlaat wordt de matrijs gekoppeld. De pas wordt door deze matrijs gevormd van een ronde pasta tot het gewenste model. Vervolgens moet het model snel worden afgekoeld om de vorm “in te vriezen” die gebeurd met een koelkaliber. Vervolgens is het profiel gereed.
Het behoort ook tot de mogelijkheden om meerdere extrusie-machines op één matrijs aan te sluiten. Zo kunnen bijvoorbeeld kunststoffen met verschillende eigenschappen (kleur, shore-hardheid of oppervlakte) gecombineerd worden in één profiel. Dit noemt met ook wel co- of tri-extrusie.

Waar worden kunststof extrusie profielen ingezet?

Waar worden kunststof extrusie profielen toegepast. In de woning: rioleringsbuis, hemelwaterafvoer, kabelgoot, keukenplint, plint, plafondpanelen, glaslat, gevelpanelen enz. In de metaalindustrie: randafwerking, geleide strip, afdekkappen, klikstrip, afdichtingsprofiel, scharnierprofielen, slijtvaste geleidingsprofiel, enz. In de verlichtingsindustrie: ledstrip, diffuser, lichtkap, afdekkap, stroomrail (profiel voorzien van koperkernen), entz.

Materialen waar kunststof extrusie profielen van vervaardigd zijn?

Kunststof extrusie profielen kunnen worden vervaardigd van o.a. ABS, ASA (ook glasvezelversterkt), CAB, HDPE, HPVC (ook glasvezelversterkt), PA, PC, PVC, PE, PMMA, PS, POM, PP, SEBS, TPE, TPR, TPU, TPV, ZPVC, enz.  Maar ook in combinaties (co-extrusie): ABS-SEBS, ASA-SEBS, HPVC-ZPVC, HPVC-TPE, HPVC-TPR, HPVC-TPU, PP-TPV, enz.