Co-extrusie profiel


Wat is een co-extrusie profiel? Een kunststof of plastic profiel die vervaardigd wordt door middel van twee of meerdere extruders aangesloten op één matrijs. Dit proces noemt men ook wel co-extruderen.  Kunststof co-extrusie profielen zijn er in alle vormen en formaten. Een groot voordeel is dat de co-extrusie profielen direct in de juiste kleuren en of verschillende hardheden kunnen worden vervaardigd. Ze zijn dus direct inzetbaar.

Vervaardigen van co-extrusie profielen

Coextrusie is een vak apart en gaat als volgt. Via de hopper van beide machines wordt granulaat of dryblend (poeder) naar de kern van de extruder geleid. In het hart van de extrusiemachines die verwarmd zijn, wordt het materiaal gekneed en opgewarmd. De kunststof korrels of poeder worden een egale warme pasta. Deze pasta wordt door middel van één of twee schroeven naar de voorzijde van de machine getransporteerd. Waar de warme pasta (melt) de extruders verlaten. Meestal wordt er met een hoofd-extruder gewerkt die groter is dan de “bijspuiter”. Het deel van het profiel dat de grootse massa heeft wordt door de hoofdextruder geleverd. De matrijs wordt ook aan deze extruder gekoppeld. De kleine extruder (bijspuiter) wordt haaks of boven de matrijs gehangen en aan de boven of zijkant van de matrijs aangesloten. De twee stromen uit de extruders worden zolang mogelijk gescheiden en komen pas in voorste gedeelte van de matrijs bij elkaar en smelten dan samen. Vervolgens wordt het co-extrusie profiel gekoeld in de kalibrering. Aan het einde van de productielijn is dan het profiel gereed.

Waar worden kunststof co-extrusie profielen ingezet?

Waar worden kunststof co-extrusie profielen toegepast. De meeste co-extrusieprofielen zijn combinatie tussen een harde en zacht thermoplast. Het harde deel geeft stijfheid aan het profiel en het zacht deel kan dienen als scharnier, afdichting, antislip, soft touch etc.
Groot voordeel van co-extrusie profielen is dat er een montage handeling kan worden overgeslagen. Dit beïnvloed de kostprijs van uw product op een zeer positieve wijzen. Wanneer u eerst twee delen heeft die in elkaar geschoven dienen te worden. B.v. een HPVC-profiel en een rubber afdichtingsdeel. Kan in co-extrusie deze tweedelen in één keer worden vervaardigd.

Voorbeelden: aansluitprofielen, scharnierprofielen, lichtlijsten, diffusers, glaslattten, beglazingsprofielen, afdekprofielen, enz.

Materialen waar kunststof extrusie profielen van vervaardigd zijn?

ABS-SEBS, ASA-SEBS, CAB-CAB, HPVC-ZPVC, HPVC-TPE, HPVC-TPR, HPVC-TPU, PP-TPV, PS-SEBS, PMMA-PMMA, PC-PC, enz.