Extruderen


Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij kunststof (of een ander materiaal) door een matrijs geperst wordt. Deze techniek wordt extrusie genoemd. Kunststof extruderen is meestal een continu proces.

Het granulaat dat geextrudeerd moet worden wordt in een grote bak of trechter gegooid. Deze trechter wordt voortdurend voorzien van nieuw kunststof granulaat dat naar beneden valt. Vervolgens drukt de extrudeerspindel (heeft de vorm van een schroef) tijdens het ronddraaien het granulaat door een matrijs. In de matrijs zitten één of meerdere  gevormde gaten die het uiteindelijk gevormde staafmateriaal, het extrusie profiel, zijn vorm geeft. Dit profiel kan zowel massief als hol zijn en voorzien zijn van verschillende kleuren.

Modern productie-apparaat

Custom Made Profiles heeft de beschikking over een zeer uitgebreid, divers en modern productie-apparaat. We kunnen daarmee profielen met een gewicht vanaf 20 – 5.000 gram per meter in bijna iedere thermoplastische kunststof vanaf 2.000 meter per opdracht leveren.

Met die uitgebreide productiecapaciteit leveren we profiel extrusie, co-extrusie, tri-extrusie en quad-extrusie. Co-, tri- en quad- extrusie zijn technieken waarbij verschillende kleuren en kunststoffen met elkaar gecombineerd worden in één extrusie profiel. Bijvoorbeeld combinaties van kleuren of van hard en zacht materiaal (scharnieren) of van transparant en gekleurd materiaal. Dat maakt de mogelijkheden bijna eindeloos!

extruderen